Sarıyer Ortodonti’de 4 yılı aşkın süredir kullanılan ve zamanla daha da popüler hale gelen Invisalign (şeffaf plak) tedavisi ile ilgili kısaca bilgi vermek istedik.
Invisalign, ortodontik tel tedavisi yerine hastanın şeffaf plaklar kullanarak dişlerinin tedavi edilmesidir.
Hasta tedavi olmaya karar verdikten sonra dişlerinin röntgeni ya da panoramik röntgeni çekilir. Gerekli olan 3 boyutlu ağız içi taraması yapılır. Dijital ortamdaki diş kayıtlarınız ile doktorunuz tedavi planlaması yapar. Tedavi planlaması kişiye özeldir, kaç set şeffaf plak takılacağı da tedavi planı içerisindedir. Hafif çapraşıklık tedavisinde daha az plak kullanılır iken iskeletsel tedavilerde çok daha fazla plak kullanılmaktadır. Tedavi planı sonrasında kişiye özel olan şeffaf plaklar hazırlanır ve ortalama 10 günde doktorunuza ulaşır.
Doktorunuzun planlamasına göre 1 set plak 2 hafta, 10 gün ya da 1 hafta takılacak şekilde planlanabilir. Böylelikle yaklaşık olarak tedavinin süresi de tedaviye başlamadan belirlenmiş olmaktadır.
Plaklar günde minimum 20-22 saat takılmalıdır. Her hastanın tedavi planlaması kişiye özel olduğu gibi tedavi süresi de kişiye göre değişmektedir. Doktorunuzun planladığı plak kullanım sürelerine göre de (2 haftada, 10 günde ya da haftada bir değişim) tedavi süreniz farklılık gösterecektir. Şeffaf plak tedavileri braketlerle yapılan ortodontik tedavilere benzer. Braketlerle yapılan tedavilerde dişlerde itme ve çekme hareketleri gerçekleşirken şeffaf plak tedavilerinde asıl hareket itmedir. Dişler istenilen yerlere şeffaf plağın itme hareketi ile yerleşmektedir. Şeffaf plaklarda zor hareketleri yapabilmek için ataşman denilen ve dişle aynı renkte olup dişe yapıştırılan dolgu maddeleri kullanılır. Ataşmanların büyüklükleri ve şekilleri planlama sırasında belirlenir ve çoğunlukla tedavinin başlangıcında yerleştirilir. Tedavi bitiminde hızlı ve acısız bir şekilde de çıkartılır.
Şeffaf plak tedavilerinde her yeni plak kullanımına başlandığında dişlerde küçük bir baskı olması beklenir. Baskı en çok ilk plak kullanımına başlandığında hissedilir. Yanak ve dudak içi bölgeninde plaklara alışması birkaç günü bulabilir ancak alışıldıktan sonra hasta dikkate alınmayacak kadar hafif baskılarla karşılaşabilir.
Tedavi sona erdikten sonra pekiştirme tedavisi dediğimiz dişleri koruma altına alan bir tedavi önermekteyiz. Pekiştirme tedavisi uygulanmayan hastalarda dişler eski haline doğru hareket gösterebilir. Braketlerle yapılan ortodontik tedavilerde olduğu gibi tedavi sonunda dişlerin arkasına sabit koruyucu tel (retainer) yapılmasını önermekteyiz. Ancak dişlerinin arkasına sabit koruyucu istemeyen hastalarımız için diş yapısına uygun şeffaf plaklarını gece kullanmaları tavsiye edilir.
Invisalign tedavisinde, ağız bakımı yapılırken ve yemek yerken plaklar çıkartılabilir. Plakları takma çıkarması kolaydır, keskin köşeleri olmadığı için yumuşak dokuları rahatsız etmez. Tel batma, braket kopma gibi problemlerle karşılaşılmaz. Hasta tedavisinin ne zaman biteceği diğer tedavilere göre daha net bilinir. Tedaviye başlamadan önce tedavi sonunda dişlerinizin son halini görebilirsiniz. Özel günlerinizde plaklarınızı çıkararak fotoğraf çekilebilir ve sosyal yaşantınıza kaldığınız yerden devam edebilirsiniz.
Şeffaf plak tedavisi için diş yapınızın ve diş problemlerinizin tedavi için uygun olması gerekmektedir. Uygun olup olmadığına da doktorunuz karar verebilmektedir. Şeffaf plak tedavilerinde plakların takılması oldukça önemlidir, minimum 20-22 saat takamayacağını düşünen hastalar için sabit braket tedavileri daha uygun olmaktadır. Günlük yaşantısında braketlerinin gözükmesini istemeyen hastalar için şeffaf plaklar kurtarıcı bir tedavi olmaktadır.
Invisalign,
- Dişler arası aralıklar,
- Çapraşıklık,
- Artmış overjet,
- Açık kapanış,
- Derin kapanış,
- Sınıf 2 kapanışlar,
- Orta ve hafif şiddette sınıf 3 kapanış
tedavilerinde kullanılabilmektedir.
Invisalign tedavisi aşağıdaki durumlarda ise önerilmemektedir;
- Çok küçük dişlere sahip olan hastalarda,
- Ortognatik cerrahi hastalarında,
- Dişeti sağlığı sorunu olan hastalarda,
- Ciddi kemik erimleri olan hastalarda,
- Ciddi temperomandibular eklem problemleri olan hastalarında,
- Şeffaf plak firmalarının belirlediği diş hareket sınırlarının çok ilerisinde hareket gerektiren durumlarda.