Hızlı Ortodonti
Ortodonti hastalarını en çok zorlayan nokta, tedavinin uzun sürmesidir. Uzun yıllardır, tedavi süresini azaltmaya yönelik araştırmalar yapılmış ve çeşitli yöntemler geliştirilmiştir.
Bu yöntemlerden bahsedecek olursak;
Ultrasonik Titreşim
Geliştirilen bu cihaz, dişlere vibrasyon (titreşim) kuvveti ileterek ve alveolar yapıda ultrasonik titreşimler yaratarak ortodontik tedavi esnasında diş hareketinin hızlanmasını ve tedavi sürecinin kısalmasını sağlayan bir aygıttır. Cihazın titreşim sistemi, gün içinde 20 dakika boyunca dişlere yüksek frekansta (30 Hz) vibrasyon göndererek çalışmaktadır. Bu sistemin avantajı, diş hareketini hızlandıran diğer metotlardakinin aksine, kemikte cerrahi bir işlem yapmadan diş hareketini güvenli bir şekilde stimule etmesidir.
Dişeti Cerrahisi (Piezocerrahi)
Piezocerrahi işlemi, braketler yerleştirildikten bir gün sonra lokal anestezi altında dişetine ufak bir kesi uygulaması ile diş hareketini hızlandırmak amacıyla yapılır. İnsizyon diş etinin 2mm altından başlar. Bu tekniğin avantajı, diş hareketini hızlandıran diğer cerrahi yöntemlerdeki flap elevasyonuna (dişetinin tamamen kaldırılması) ihtiyaç duyulmamasıdır. Bu yöntem ile ortodontik tedavi süresinin %30-%70 kadar azaldığı çalışmalarda da görülmüştür.
Robotik Ortodonti
Yüksek robot teknolojisi ile, tedavi planına uygun olarak diş hareketlerini hatasız yapabilmeyi sağlayacak şekilde kişiye özel ark telleri üretilmektedir. Yerleştirilen ark teli, dişleri ideal konumlarına doğru hızlı bir biçimde hareket ettirebilir. Kullanılan ark telleri, sizin ağız ısınızda etkin şekilde çalışan ve tedavi planına göre dişinizi hareket ettirecek şekilde kendi biçimine dişlerinizi uyduran ‘şekil hafızalı tellerdir’. Şekil hafızalı teller, tedavi süresini kısaltacak şekilde devamlı ve hafif kuvvetler uygulayarak dişlerinizi hareket ettirir. Bu sistem tedavi süresini kısaltmasına ek olarak, ihtiyaç olan tel değişim sayısını ve dolayısıyla hastanın ortodonti muayenesine gideceği seans sayısını da azaltmaktadır.